El Gremi Comarcal d'hostaleria i turisme de Sabadell i Vallès Centre és una entitat que va nèixer amb la finalitat de defensar i promocionar la hostaleria i la restauració del Vallès Occidental. 

Jordi Roca Casadevall és l'actual president de la junta del Gremi d'Hostaleria.

El gremi representa més de 350 establiments repartits per l'àrea del Vallès Occidental centre:

  • Sabadell
  • Badia del Vallès
  • Barberà del Vallès
  • Castellar del Vallès
  • Palau Solità
  • Polinyà
  • Sant Llorenç Savall
  • Sant Quirze del Vallès
  • Santa Perpètua de la Mogoda

 

BREU HISTÒRIA DEL NOSTRE GREMI

El 1932 en Pere Urpí i Figueres,  de l’Hotel Urpí de l’avinguda Onze de Setembre va iniciar el camí de la nostra entitat.  En aquells moments, a Sabadell només hi havia una vintena d’establiments entre tavernes, fondes i pensions.

 

Amb l’inici de la guerra civil espanyola, aquesta associació, com tantes altres entitats, va haver de disoldre’s i esperar temps millors. Les milícies tancaven molts dels establiments i requisaven llits, paraments i tot el que podien i ja no ho tornaven, fet que va provocar que molts no poguessin obrir de nou.

 

El 9 d’agost de 1939, finalitzada la guerra civil i amb la pujada al poder dels nacionals, la Central Nacional Sindicalista (CNS) de Barcelona va nomenar amb caràcter provisional Pere Urpí i Figueres director del Sindicat número 17 d’Habitatge i Allotjament de Sabadell, el qual s’anomenava també sindicat vertical, que era l’encarregat de defensar els interessos dels propietaris dels establiments d’hostaleria.

 

La societat es va anar estabilitzant i es van obrir nous establiments. L’associació d’hostaleria presidida encara per Pere Urpí era l’encarregada, per exemple, de distribuir el sucre que se li entregava entre tots els empresaris que formaven part del sindicat vertical, uns 150 cap al final d’aquesta època.

 

El 1960, Pere Urpí Figueres va ser reelegit vocal president del sindicat d’hotels i similars; Ramon Palà Planas, del Bar Catalunya, situat a la Rambla davant del cafè teatre Euterpe, vicepresident, i Pere Costa Plana, del Bar Costa, del carrer de Francesc Layret, secretari. Durant aquest període, una de les tasques d’aquest sindicat consistia a anar a negociar a la CNS de Barcelona els preus de les consumicions, els quals es congelaven periòdicament.

 

Durant la primera meitat dels anys 70, Miquel Soley Aragay es va fer càrrec de la direcció de la delegació de Sabadell del Sindicat d’Hotels i Similars de la CNS.

 

El 1975, amb l’inici de la transició, la delegació sindical de Sabadell es va dissoldre i un grup d’empresaris del sector de l’hostaleria de la ciutat, molts dels quals membres del sindicat vertical, davant de les fluctuacions de la situació econòmica i dels canvis socials que s’anaven produint, decideixen continuar amb el camí iniciat als anys trenta i formen el Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de Sabadell. El seu objectiu era adaptar l’hostaleria local a les noves normes administratives i, al mateix temps, aconseguir millores per a aquest sector. Per això, i havent acabat les activitats al local de la CNS, al carrer de Duran i Sors, 6, baixos, s’organitzen de nou i comencen els tràmits per a la formació d’una nova junta.

 

La primera seu del nostre Gremi va ser al carrer de Sant Cugat, a l’edifici que ocupava el bar restaurant La Mata, de Benet Soley Gensana, que amablement va cedir el pis superior per condicionar-lo com a local social. No va ser fins al 1985 que el Gremi es va traslladar a la seva ubicació actual al carrer de l’Horta Novella, 65.

 

El 7 de juliol de 1977 va ser presentada oficialment la primera Junta Directiva nomenada per l’assemblea del Gremi després de la transició, la qual va ser integrada pels següents membres:

President                     Sr. Antoni Santanyes Soubany

Vicepresident              Sr. Miquel Soley Aragay

Vicepresident primer Sr. Pere Codinach Rovira

Secretari                      Sr. Pere Costa Plana

Tresorer                       Sr. Benet Soley Gensana

Vocals                          Sr. Joan Flaque Carol

                                                  Sr. Pere Llorenç Serra

                                                  Sr. Antoni Gubert Renal

                                                  Sr. Genís Villaplana 

 

El 1982, Antoni Santanyes va presentar la seva dimissió i va ser elegit nou president del Gremi el Sr. Joan Flaqué Carol, que va exercir el càrrec fins al 1998, moment en el qual va ser rellevat per l’actual president, Jordi Roca Casadevall.

 

Durant tots aquests anys, el Gremi ha anat creixent i ha incorporat poblacions veïnes a la seva àrea d’influència com, per exemple, Castellar del Vallès, Barberà del Vallès, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Polinyà o Sentmenat.

 

Una de les funcions bàsiques del Gremi ha estat sempre la informació, l’assessorament i la gestió en totes les qüestions fiscals, administratives i jurídiques que afecten els establiments d’hostaleria i restauració. La nostra entitat ha estat sempre el pont entre els hostalers i l’administració pública, és a dir, la CNS o el Ministeri d’Informació i Turisme de Barcelona en els seus inicis i els ajuntaments o la Generalitat de Catalunya actualment.

 

Per tal de poder donar sol·lucions a tothom i tenir més força, la nostra associació forma part de la Federació Intercomarcal d’hostaleria i restauració, la FIHR, i col·labora amb la FECASARM, Federació Catalana d’Activitats Recreatives i Musicals.


 

Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio
© GREMI COMARCAL D'HOSTALERIA I TURISME DE SABADELL I VALLES CENTRE